Mangán
| 
				 Nyom-ritkaelem  | 
			
				 Növényeknél  | 
			
				 Embernél  | 
		
| 
				 Bór (B)  | 
			
				 Bórhiány a levelek megvastagodását, a szár törékenységét idézi elő.  | 
			
				 Csökkenti a kalcium, magnézium kiürülését, ezáltal segíti a csontképződést.  | 
		
| 
				 Szilícium (Si)  | 
			
				 Hiánya gyengébb fejlődést okoz.  | 
			
				 Elengedhetetlenül szükséges a kollagén- és porcszintézishez.  | 
		
| 
				 Mangán (Mn)  | 
			
				 Hormonok és enzimek fontos tényezője.  | 
			
				 Enzimek alkotóeleme, véralvadás és csontképződés folyamatában részt vesz.  | 
		
| 
				 Réz (Cu)  | 
			
				 Enzimek alkotóeleme  | 
			
				 Hemoglobin-képződés, érfalak rugalmassága  | 
		
| 
				 Cink (Zn)  | 
			
				 Hiánya törpenövést okoz, enzimek  | 
			
				 Sebek gyógyulása, izomműködés  | 
		
| 
				 Szelén (Se)  | 
			
				 Enzimek  | 
			
				 Hiánya látászavart, korai öregedést, hajhullást okoz.  | 
		
	
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Cikkünk a hirdetés után folytatódik Többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működésének köszönhető, hogy az agresszív szabad gyökök káros hatásai ellen a szervezet eredményesen képes felvenni a harcot. A SOD működéséhez mangán és réz szükséges. Az anyagcsere folyamatok és a mangán Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában.
	
A mangán anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, amely enzimek nagyrészt az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. A mangán szükséges a szénhidrát anyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának bio-hasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott, tehát szükséges a fehérjék anyagcseréjéhez is. A mangán segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.
Hogyan jut mangán a szervezetbe? Irodalmi adatok a mangán gyulladáscsökkentő hatására utalnak, aminek következtében jó hatású lehet az ízületi fájdalmak csökkentésében. Mindezen hatásokról kellőképpen kontrollált klinikai vizsgálati adatok mindeddig nem állnak rendelkezésünkre.
A mangán vegyes táplálkozás esetén kellő mennyiségben jut a szervezetbe még annak ellenére is, hogy a gyomor-béltraktusból történő felszívódása nagyon alacsony hatásfokú. A táplálékok mangántartalmának csak mintegy 3-4%-a szívódik fel. A felszívódás folyamatát a vas, a kalcium és a foszfor jelenléte nagymértékben csökkenti, de ugyanilyen hatása van az alkoholnak, illetve egyes antibiotikumoknak is. A mangánbevitel ajánlott napi mennyisége 4 mg, amely adag emelése ajánlott dohányosoknál, alkoholt rendszeresen (vagy nagy mennyiségben) fogyasztóknál, és nehéz fizikai munkát végzőknél.
Mangánban gazdag élelmiszerek az olajos magvak (mogyoró, mandula, kesudió, dió), a gabonafélék (ezek annál több mangánt tartalmaznak, minél kevésbé feldolgozottak) és a csírák (pl. búzacsíra).
A mangánhiányos állapotokról illetve a mangánmérgezésről igen kevés adat áll rendelkezésre. Májbetegségben szenvedők, illetve várandós nők és szoptató anyukák kerüljék a nagyobb mennyiségű mangán bevitelét. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyobb mennyiségű mangán fogyasztása a vércukorszint esését eredményezhet.